Mijn advies: Loop niet langer in trance achter de toekomstmuziek van uitvinders en op onderzoeksgeld jagende wetenschappers aan. Al hun remedies zijn òf luchtkastelen òf lapmiddelen vol risico en – vanwege hun industriele grootschalig karakter (fabrieken, transport, organisatie) – boordevol sociaal-economische conflictstof  met alle vertragingen van dien.

Waar zijn bijvoorbeeld de hitte- en droogte-bestendige gewassen en bomen die Louise Fresco al 30 jaar ziet opduiken als haar gevraagd werd of we ons in de toekomst wel zouden kunnen voeden? Pure luchtspiegeling! Kijk om je heen. Alle oogsten lopen in Europa enorm terug, vorig jaar graan -30%, dit jaar alle groenten -30%, het gras -40%, hout -40% + veel uitval. Planten en bomen lijden onder hitte, en gaan gewoon kapot boven een bepaalde temperatuur en straling. En ze kunnen so wie so niet lang zonder water. Aan de uitingen van agronomen hoor ik dat ze nog nooit bij 40 graden celsius aan de hak hebben gestaan. Ze hebben door een gebrek aan praktijkervaring onvoldoende inlevingsvermogen in veel van de elementen (planten, dieren, vee, mensen) en situaties waarover ze spreken, en ze hebben geen gevoel voor schaal. Ze creëren daardoor voortdurend toekomstbeelden waarin 90% van de werkingen ontbreekt.

Hetzelfde geldt voor de luchtkastelenbouwers rond nano, microbenfabrieken, artificiële intelligentie, kunstvoedsel, gen-aanpassing etc. Je hebt er allemaal grootschalige fabrieken voor nodig, en via machines, transport, infrastructuur en grondstoffen een duizelingwekkende hoeveelheid energie plus verstikkende hoeveelheid bestuur en organisatie. Volg ze niet langer. Laat ze eigenhandig voortfladderen. Ze hebben de zaak nu voldoende ver uit de hand laten lopen. Stap uit de droom, uit de verslaving van streven naar onbestaanbare supergemakkelijke perfecte werelden.

De situatie wordt te link. We hebben dat aspect van opwarming te lang over het hoofd gezien. Kies nu voor safe. Voor het behouden van de oude vertrouwde mechanismen die we al eeuwen en eeuwen tot onze beschikking hebben, en waarmee we dank zij hun veerkracht, veelzijdigheid, en schoonheid, al eeuwen en eeuwen alle fluctuaties hebben kunnen opvangen en weerstaan. Je kunt van ze op aan, én, ze zijn autonoom toegankelijk. Daarom hebben mensen er op gefloreerd. Ze konden er vrij onafhankelijk van anderen hun ding doen. Ze verzopen niet in de wisselwerkingen, en hun inputs en outputs hoefde niet over honderd schakels de halve wereld over.

De enige uitweg op dit moment?
De huidige bezit-transmissie-manieren (via banken, vererving, en inkomens) zodanig ombouwen naar vroegtijdige toewijzing van bestaansmiddelen (grond, huis) aan jongvolwassenen dat ze veel minder via gespecialiseerd werk (in gefragmenteerde productieprocessen) de maatschappelijke strijd om inkomen en bezit blijven aanjagen, en meer zichzelf kunnen verwerkelijken (= in leven houden) in het laten draaien en floreren van geïntegreerde leefplekken. Daarmee kun je veilig en snel de energiebehoefte sterk inkrimpen, en op korte termijn fossielvrij worden. Dit is de enige uitweg uit de huidige levensgevaarlijke situatie.

Zie voor analyse, uitwerking en details het boek De dode hoek van klimaatmodellen.